Scris de Călin Corpaş - Iniţiativele parlamentarilor bihoreni ce vizează gazele de şist se lovesc de poziţia Guvernului şi a PSD.
Premierul Victor Ponta s-a exprimat în mai multe rânduri pentru extragerea gazelor de şist în România. În contextul în care ţări precum Polonia încearcă să-şi obţină independenţa faţă de gazul rusesc, Bruxelles-ul le-a dat deja guvernanţilor români undă verde. Tot în domeniul energetic, UE sprijină şi industria energiei verzi, ca o alternativă la hidrocarburile importate din Est.
Chestiunea este una sensibilă, din moment ce în ţară au avut loc deja mai multe manifestaţii împotriva metodei de extragere a acestor gaze neconvenţionare: prin fracturarea rocilor care ţin captiv gazul. Considerată periculoasă pentru viaţa oamenilor şi pentru mediu, comunităţile locale din Bihor afectate de posibila extracţie a acestor gaze s-au pronunţat deja a fi împotrivă.
În Parlament, câţiva senatori bihoreni – Cristian Bodea, Valeriu Boeriu (PNL) şi Gavrilă Ghilea (PDL) – au iniţiative legislative menite să protejeze comunităţile de posibilele efecte nocive ale acestor exploatări. Însă, cum Guvernul are o atitudine încurajatoare faţă de această prezumptivă nouă industrie în România, iniţiativele acestora au viaţă grea în Parlament. Concret, masivul grup al parlamentarilor PSD votează conform voinţei premierului Victor Ponta.
Senatorul PNL Cristian Bodea spune că parlamentarii au ajuns doar simpli „spălători” ai Ordonanţelor Guvernului. În sensul în care acestea trebuie aprobate, la un moment dat, de Parlament, fiind, astfel, transformate în lege. În rest, spune Bodea, iniţiativele legislative pornite de parlamentari nu trec, dacă nu sunt agreate în mod explicit şi de Guvern.
Este cazul iniţiativei legislative promovate de Bodea şi colegul său, Valeriu Boeriu, de modificare a Legii petrolului.Gazele „rup” USL
Cei doi senatori PN