Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) consideră că, în ciuda deciziei privind amânarea unor certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi a situaţiei excepţionale înregistrate pe OPCOM, care a dus la reducerea cotaţiilor la electricitate, preţul final al unui MWh este, în continuare, împovărat de taxe suplimentare, precum cele pentru cogenerare, distribuţie sau transport.
„Taxele suplimentare impuse peste preţul energiei electrice au venit ca o povară în plus pentru toate companiile industriale din România şi au afectat competitivitatea lor în Uniunea Europeană şi pe pieţele internaţionale. Într-un sector economic care face eforturi majore pentru a depăşi efectele crizei, asemenea taxe au afectat sustenabilitatea afacerilor”, arată asociaţia într-un comunicat.
Executivul a adoptat în şedinţa de Guvern d marţi o ordonanţă de urgenţă care amână o parte a certificatelor până în 2017. La solar se amână două din şase iar la microhidro unul din trei. Acestea vor începe să fie recuperate din 31 martie 2017. Pentru eolian se va amâna acordarea unui certificat din două iar recuperarea va începe de la 1 ianuarie 2018.
Un prim pas în restabilirea echilibrului
„ABIEC consideră că acesta este un pas concret către găsirea unui echilibru între a permite industriei din România să rămână competitivă şi a încuraja investiţiile în energii alternative”, se arată în comunicat.
Organizaţia grupează companii ce plătesc anual peste 100 de milioane de euro la bugetul de stat şi la bugetele locale, au exporturi cumulate de peste un miliard de euro şi au realizat investiţii care depăşesc un miliard de euro în România în ultimii zece ani.
Printre aceste companii se numără Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România. Ac