Hackerii care atacă agenţii şi companii americane în numele unor ţări precum China şi Rusia nu vor fi primiţi în SUA, iar conturile lor bancare vor fi îngheţate, potrivit unui proiect care va fi prezentat joi, cu o zi înainte ca preşedintele Obama să se întâlnească cu omologul chinez Xi Jinping.
Proiectul, susţinut de Mike Rogers, membru în Camera Reprezentanţilor, cere deportarea străinilor suspectaţi că ar fi spioni cibernetici în slujba altor ţări. În plus, membrii familiilor acestor hackeri vor fi deportaţi sau nu vor fi primiţi în Statele Unite, transmite Bloomberg.
"În acest fel criminalii capătă un chip. Dacă eşti un agent străin care lucrezi în numele unei ţări şi partcipi la crime cibernetice, nu vei primi viză şi nici familia ta", a declarat Kelsey Knight, purtător de cuvânt al congresmanului republican Mike Rogers.
Problema securităţii cibernetice va fi printre subiectele de discuţie ale întâlnirii dintre Brack Obama şi preşedintele chinez Xi Jinping.
Problema hackingului a devenit iritantă între cele două ţări, Statele Unite acuzând China că desfăşoară o campanie pe scară largă de spionaj cibernetic.
Un raport al Pentagonului din luna mai a acuzat pentru prima oară armata chineză că accesează reţelele IT ale SUA pentru a fura date sensibile.
Într-un raport al companiei de securitate IT Mandiant din Alexandria, Virginia, se arătă că armata chineză ar putea fi în spatele a cel puţin 141 de atacuri cibernetice împotriva unor companii la nivel mondial, din 2006.
Proiectul este destinat în primul rând opririi atacurilor de acest tip susţinute de guvernele din China, Rusia şi Iran, a declarat Tim Ryan, democrat din Ohio în Camera Reprezentanţilor, care a spus că documentul îl va ajuta pe Obama în discuţiile cu preşedintele chinez.
Potrivit proiectului, Obama va putea să ceară redactarea unei liste cu hackeri