Senatorul PNL Tudor Chiuariu a susţinut joi că unul dintre amendamentele adoptate în Comisia de revizuire a Constituţiei oferă posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica şi conducerii Parchetului.
Amendamentul adoptat de comisie prevede: "Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia".
Senatorul PNL a susţinut că argumentele pentru amendamentul propus privesc faptul că sunt şi alte articole constituţionale care precizează că suveranitatea poporului se exercită prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem.
"Parlamentul trebuie să aibă - şi cetăţenii prin intermediul reprezentanţilor lor în Parlament - un mijloc pentru a afla informaţii despre orice aspect care poate face obiectul unei audieri într-o comisie parlamentară", a susţinut Chiuariu.
El a fost întrebat dacă această obligativitate se aplică şi procurorilor.
"Un procuror face parte dintr-o instituţie, şi anume din Parchetul general de pe lângă ICCJ, în acest moment. Sigur că privind activitatea unei instituţii nu vom chema persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea în acea instituţie, ci pe şeful instituţiei sau pe cineva din conducerea instituţiei", a replicat senatorul PNL.
Chiuariu a afirmat că procurorii nu fac parte din puterea judecătorească, iar din acest motiv nu se poate interpreta o interferenţă între puterile statului.
El a mai susţinut că o practică similară se regăseşte în Statele Unite ale Americii, iar în cazul României aspectele practice ale acestei prevederi constituţionale vor fi reglementate printr-o lege. Dacă ţi-a plăc