Considerate de mult timp ca gemene, Terra si Venus au avut evolutii total diferite. De-a lungul anilor, Venus a devenit arida, in timp ce Terra a ramas aceeasi. Pozitia celor doua planete in raport cu Soarele le-a diferentiat, arata un studiu japonez.
Compusa in principal din roci, Venus acumuleaza caldura primita si se raceste lent, determinand astfel evaporarea apei si, implicit, uscarea sa, in opinia lui Keiko Hamano si a colegilor sai de la Universitatea din Tokio.
In cazul Pamantului, planeta noastra aflandu-se la o distanta ideala de Soare, se raceste rapid si reuseste sa mentina umiditatea, relateaza Techno Science.
Venus si Terra au aproximativ aceleasi dimensiuni: un diametru de 95% si o masa de 80%. Facand parte din grupul "planetelor telurice", se estimeaza ca s-au format in urma cu 4,6 miliarde de ani, din materiale stancoase asemanatoare, prin acelasi fenomen numit "acumulare". Asa cum s-a mai spus, doar pozitia lor in raport cu Soarele le-a diferentiat.
Revista stiintifica "Nature" a publicat rezultatele unui studiu potrivit caruia planetele telurice se clasifica in doua grupe. Cele de tip I s-au format dincolo de o anumita distanta de steaua lor si se solidifica in cateva milioane de ani, in timp ce corpurile ceresti de tip II s-au format intr-o zona critica.
Daca, dupa cercetatori, Terra este de tip I, pentru Venus nu este atat de clar din ce categorie face parte, deoarece distanta orbitala este apropiata de distanta critica.
Totusi, caracteristicile pe care le prezinta, in special ariditatea sa, fac ca Venus sa fie considerata reprezentativa pentru planetele de tip II.
Considerate de mult timp ca gemene, Terra si Venus au avut evolutii total diferite. De-a lungul anilor, Venus a devenit arida, in timp ce Terra a ramas aceeasi. Pozitia celor doua planete in rapor