Viata comunitãtilor de momârlani s-a organizat, din cele mai vechi timpuri, în jurul bisericii. Credinta i-a tinut uniti, chiar si în vremuri de restriste, iar biserica a fost mereu pilonul central al bãstinasilor din Valea Jiului. Aici si-au trãit bucuriile sau durerile, aici si-au botezat copiii ori i-au condus pe ultimul drum pe cei dragi si tot aici au cãutat alinare când au fost aproape îngenuncheati de greutãtile vietii.
O parte a vechilor biserici din lemn a dãinuit peste timpuri, rãmânând sã vorbeascã despre traditiile aproape uitate. În Tinutul Momârlanilor existã câteva monumente de artã, în special biserici, deosebit de valoroase din punct de vedere cultural, spun reprezentantii Centrului Cultural pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Hunedoara. Una dintre acestea este Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, din Bãrbãteni, construitã la mijlocul secolului al XVII-lea de cãtre momârlanii din satul Bãrbãtenii de Sus, azi cartier al orasului Lupeni. Biserica, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” prezintã forma de plan dreptunghiularã, cu absida altarului poligonalã, cu patru laturi. Turnul – clopotnitã cu foisor si coif scurt, piramidal, învelit cu tiglã, se ridicã printre cei câtva brazi ce înconjurau lãcasul. Învelitoarea bisericii, din sitã, cândva, a fost înlocuitã în deceniile din urmã cu o învelitoare de tiglã. Construindu-se în apropiere o altã bisericã din zid, vechea bisericã a momârlanilor a fost pãrãsitã, fiind lipsitã de catapeteasmã si de tot mobilierul din interior.
Biserica „Sfintii Arhangheli” (Sânonilor) – Petrosani
“Sânoni trebuie sã fi fost vre-un sat sau cãtun, ori vre-un crâng, contopit cu municipiul Petrosani. Toponimul provine de la numele de familie „Sân” care este des întâlnit în Depresiunea Petrosani, derivat cu sufixul – oni, la fel ca si în cazul localitãtii „Oproni” sau „Onani”, crâng din comuna