Comisia de revizuire a Constituţiei respins astăzi un amendament al PNL care ar fi interzis migrația politică.
Propunerea liberalilor prevedea că un senator sau un deputat își pierde mandatul "la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică''. Aceasta nu s-a bucurat însă de succes, PSD, PDL și minoritățile naționale abținându-se de la vot.
În schimb, traseiștii vor avea libertatea de mișcare oarecum restrânsă, în sensul că nu vor mai putea să-și facă grupuri parlamentare proprii în timpul sesiunii parlamentare. În Constituție a fost inclus un amendament al PNL care prevede că "pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi".
În prezent, grație faptului că migrația politică nu are niciun fel de consecințe există numeroase cazuri de parlamentari care au schimbat de la trei partide în sus. Recordul absolut este deținut de deputatul actualmente liberal Octavian Bot (foto), care a migrat de opt ori, schimbând șase partide.
Procurorii, mai ușor de chemat la Parlament
În schimb, a fost adoptat un amendament care prevede că orice persoană este obșigată să se prezinte în fața unei comisii parlamentare dacă este chemată. "Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primite din partea acesteia", sună textul amendamentului.
Cei vizați de acest text sunt, în principal, procurorii, care sunt reticenți față de ideea convocării la comisiila parlamentare, ca fiind o încălcare a principiului separației puterilor în stat și o formă de presiune politică.
CITIȚI ȘI: REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Parlamentul unicameral, R