Banii cheltuiţi pe medicamentele inovative reprezintă 70% din consumul total, în timp ce cu medicamentele generice, mai ieftine, care cumulează restul de 30% din cheltuieli, se tratează majoritatea pacienţilor, a spus Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, la emisiunea de business ZF Live de joi, 6 iunie, transmisă de luni până vineri de la ora 10:00 pe live. zf.ro.
Ce a spus Laurenţiu Mihai la ZF Live:
Diferenţa dintre medicamentele generice şi de top este dată de statutul juridic al protecţiei patentului. Medicamentul inovativ are încă protecţia patentului, iar medicamentul generic este produs după expirarea dreptului de protecţie a proprietăţii intelectuale. Medicamentul generic trebuie să aibă aceeaşi substanţă activă şi să fie identic din punctul de vedere al eficienţei şi siguranţei cu medicamentul original.
Studiile arată că în piaţa din SUA, după expirarea patentului, 89% din tratamente sunt cu medicamente generice pentru că finanţatorul, casele de asigurări, nu mai acceptă medicamentul original atât timp cât este dovedit că are acelaşi efect.
Este ilegal, conform unei comunicări a CE, să declari despre un medicament că este inferior altuia fără dovadă ştiinţifică.
Medicul e obligat să completeze un formular pe care să-l trimită Agenţia Naţională de Reglementare a Medicamentului, explicând ce efecte adverse sau ce probleme a întâlnit la medicamentul aşa-zis inferior. Orice declaraţie ar face, nu poate avea o astfel de poziţie publică sau privată în lipsa unor dovezi.
Este obligaţia medicului, cuprinsă în contractul cadru, de a vă informa dacă medicamentul prescris este generic sau original. Casa de Sănătate decontează medicamentul la nivelul plăţii de generic. Farmacistul este obligat să expună toate variantele şi să recomande medicamentul cel mai ief