Lipsa personalului medical ridică mari probleme, întrucât mulţi dintre angajaţi sunt nevoiţi să lucreze peste program pentru a asigura un act medical de calitate, fără a primi, însă, vreun spor pentru orele lucrate în plus.
Doar la nivelul judeţului Iaşi au plecat anul trecut 780 de asistenţi medicali. Există situaţii în care un singur asistent are în grijă peste 60 de pacienţi.
„Personalul medical lucrează prea multe ore şi are în grijă de prea mulţi pacienţi, decât ar trebui în mod normal. Sunt spitale unde o asistentă face tratamentul la 60 de persoane - lucru inadmisibil. Această situaţie persistă de mai bine de şapte ani în sistemul medical românesc şi nu cred că se va face ceva în acest sens. Avem multe de recuperat“, a spus Viorel Tănase, preşedintele Sindicatului Sanitas Iaşi.
Spitalele care se confruntă cu deficitul cel mai mare de personal sunt „Parhon“, „Sf. Spiridon“, „Sf. Maria“ şi „Sf. Parascheva”. Astfel, conducerea fiecărui spital a solicitat Ministerului Sănătăţii deblocarea posturilor pentru a acorda pacienţilor un act medical de calitate şi pentru a uşura munca angajaţilor.
Gândurile de plecare ale angajaţilor din sistemul sanitar românesc au prins contur în ultima perioadă, iar multe dintre acestea s-au materializat prin depunerea cererilor pentru eliberarea certificatelor pentru exercitarea profesiei în afara ţării. În ceea ce priveşte salarizarea, un asistent medical are o leafă de aproximativ 1.500 de lei, în funcţie de vechime, iar, în străinătate, lefurile pot ajunge chiar şi la 2.000 de euro.
Cele mai căutate clinici sunt cele din Franţa, Germania şi Belgia, iar, dacă până anul trecut mai toţi cei care plecau să lucreze în străinătate erau medici tineri, majoritatea rezidenţi până în 30 de ani, începând din acest an chiar şi personalul cu experienţă se gândeşte serios să profeseze în afara ţării.
Lipsa pers