Este suficient să ne uităm la generațiile care termină acum liceul pentru a vedea cât de dezorientați sunt tinerii din prezent. Și nu numai la noi, ci și în alte țări, inclusiv în SUA, elevii americani fiind cei cărora li se adresează, în principal, sfaturile. Cum însă situația este, mai mult sau mai puțin, valabilă și în România, ar fi bine ca și tinerii noștri să ia aminte la ce le spune unul dintre cei mai mari manageri de fonduri de investiții din lume. Redăm în continuare sfaturile șefului Franklin Templeton.
„Întorcându-mă în trecut la zilele facultăţii – am obţinut diplomele de licenţă şi master la Universitatea din Boston şi doctoratul la Massachusetts Institute of Technology – trebuie să recunosc ca nu mai ţin minte nimic din ceremoniile de absolvire, poate pentru că nu au avut nimic deosebit. Discursul pe care l-am auzit la încheierea liceului a ieşit însă în evidenţă, nu neapărat pentru că era inteligent sau amuzant, ci pentru că mi-a cristalizat noţiunea că munca şi disciplina sunt cheia spre succes şi spre o viaţă dincolo de limitele oraşului meu natal.
Eram unul dintre tinerii absolvenţi plini de speranţe ai liceului Wellington C. Mepham din Long Island, în New York. Ţin minte că durul domn Calhoun, directorul nostru, a ţinut discursul. Privind în urmă, e posibil ca o altă persoană să fi ţinut discursul, dar mi-au rămas întipărită în memorie până astăzi privirea domnului Calhoun. El spunea că trebuie să munceşti din greu şi să studiezi pentru a avea succes în viaţă. Nu era, cu siguranţă, nimic revoluţionar în această idee, dar, în acelaşi timp, mesajul că nu există scurtături către succes rezona cu mine. Era o idee pe care o adopta şi Sir John Templeton, o persoană pe care o admir sincer.
La absolvirea liceului, mi s-a oferit distincţia de „cel mai bun cetăţean” din clasă – nu cel mai deştept, nu cel mai bun atlet, nu cel mai socia