Mai mulţi specialişti din Germania, arhitecţi din ţară şi din străinătate dar şi reprezentanţii ai autorităţilor publice locale au avut o serie de discuţii pe tema renovării faţadelor din centrul vechi. Dacă am trece peste problemele juridice ale multor imobile din centru, finanţarea ar putea veni din bani europeni, spun organizatorii evenimentului.
Centrul vechi din Braşov precum şi din alte orase din ţară se confruntă cu o serie de probleme destul de complexe fie de ordin socio-economic fie de ordin juridic. „Sunt proprietari cu acte în regulă, alţii sunt chiriaşi pe spaţii care sunt revendicate, lucrurile nu sunt clarificate, dacă vrei să intervii nu poţi pentru că încalci o proprietate. De asemenea ne-am întâlnit cu situaţii în care suntem ameninţaţi că dacă încălcăm o proprietate avem de suferit. Toate aceste lucruri fac în aşa fel încât să nu se întâmple ceea ce ne dorim cu toţii”, a declarat George Scripcaru, primarul municipiului Braşov. „Scopul acestei conferinţe este impulsionarea restaurării centrelor istorice din Romînia nu numai din Braşov avem invitaţi primari din Satu Mare, din Botoşani, arhitecţi ai oraşelor din Piteşti şi Bucureşti şi Braşov, primarul, reprezentaţi ai Consiliului Judeţean foarte multe instituţii implicate în restaurare”, a spus Christian Macedonschi, FDGR Braşov.
„Aceste clădiri, aceste imobile pe care le-am moştenit noi, administraţia în foarte puţine cazuri, mai mult persoane fizice şi unităţi de cult, sunt nişte valori istorice care dacă nu coportă astăzi intervenţii ajung la un stadiu de degradare sau la nişte degradări ireversibile”, ne-a spus Mihai Pascu vicepreş CJ Braşov.
Despre importanţa conservării acestor valori locale a vorbit şi arhitectul specializat în domeniul conservării arhitecturale Silvia Demeter, care are 15 ani de experienţă în acest sector, 10 dintre ei petrecuţi î