România, ca stat francofon, dar fără o istorie colonială, va putea juca o carte importantă în Africa francofonă. O spune, la RFI, ministrul francez însărcinat cu Francofonia, Yamina Benguigui. 80% dintre francofoni trăiesc în Africa și România poate să se remarce pe acest continent, nu doar în economia sa, ci și pentru a promova valorile democratice.
A fi un stat francofon înseamnă a avea o șansă în plus pe plan economic în Africa. Poate însemna mult și în planul promovării democrației pe acest continent. Există state mari care au afaceri mari pe acest continent precum China sau Statele Unite. Au însă și probleme la fel de mari, în primul rând una de limbă, care împiedică transferul de competențe către populație. Un aspect care va crea în cele din urmă și carențe democratice.
“Englezii, chinezii, americanii sunt pe această piață africană de foarte mulți ani. Dar au în prezent o mare problemă: limba. Iau ca exemplu Republica Democrată Congo. Chinezii au companii mari acolo, dar e o țară francofonă, limba oficială e franceza, imnul este cel francez și deși țara are 60 sau 70 de limbi, pe tot cuprinsul ei oamenii se înțeleg în franceză. Dar chinezii nu pot produce o evoluție a societății. E o țară bogată, există piețe bune, dar baza populației nu profită pentru că există probleme de transfer al competențelor din cauza limbii. Au deschis institute Confucius, dar nu prind, cum nu prinde nici engleza”.
Problemele de limbă vor atrage un deficit democratic, estimează ministrul francez.
“Curând vom avea probleme cu democrația pentru că statele mari nu pot câștiga bani așa de mulți de pe urma unei țări bogate fără ca populația să profite deloc. Avem așadar o carte importantă de jucat ca state francofone. Voi duce acest mesaj, voi face mediere economică și voi arăta că statele francofone, inclusiv România, avem dreptul să ne aducem competențele și