de Adrian POPESCU
adrianpopescu@tribuna.ro
06 iunie 2013 22:14
2 vizualizari
A-A+
Jucăriile sunt amintirile copilăriei fiecăruia dintre noi, iar păstrarea lor înseamnă menţinerea legăturii cu o parte confortabilă a trecutului, o perioadă cu dragoste şi jocuri, fără responsabilităţi şi probleme.
Ziua Internaţională a Copilului
Muzeul Astra a marcat acest moment conform tradiţiei în "Parcul Tineretului". Director, Mirela Creţu a dat startul bogatelor manifestări preconizate pentru cele două zile destinate copiilor. Au fost prezenţi renumiţi creatori populari de jucării tradiţionale din ţară. Nici animaţia nu a fost uitată, buna dispoziţie fiind asigurată de momente artistice dintre cele mai variate: spectacole de muzică şi de teatru, ateliere de creaţie şi jocuri. Actanţii principali au fost: Teatrul Gong , Compania Muschetarii şi Fundaţia pentru Meşteşuguri.
După cinci ani
În opinia muzeografului Simona Ghiorghieş Târgul Naţional de Jucării -care a fost iniţiat în anul 2008- a reuşit să ducă Muzeul ASTRA extra muros, "să vină în întâmpinarea publicului prin organizarea unor activităţi cultural-educaţionale, într-un cadru diferit de cel muzeal: un parc public". Meşterii populari şi trupele de teatru au fost în măsură egală oaspeţi de seamă şi totodată gazde bune, pentru toţi cei veniţi să se bucure de mirajul jocului. Atelierele îndrumate de creatorii populari au atras pe cei mai curajoşi şicu har artistic.
Universul jucăriilor româneşti
Universul copiilor de azi e cu totul diferit. În lumea satului tradiţional, jucăriile copiilor erau confecţionate din cele mai simple materiale: argilă, cârpe, aţe, lemn, pănuşi de porumb, mătase de porumb etc. (un exemplu fiind praştia din crenguţă şi piele). Era un mijloc de a dezvolta îndemânarea şi imaginaţia copilului. Astăzi jucăriile sunt realizate din material