La inceputul acestei luni, borna crizei a depasit 1.700 de zile. Ne vine sa credem sau nu, Romania este in criza de patru ani si noua luni, ceea ce inseamna peste 1.700 de zile!
Unde sunt politicienii din 2008, care, in frunte cu fostul premier Tariceanu, sustineau sus si tare ca Romania nu va fi atinsa de criza sau ca, daca se va intampla acest lucru, criza va disparea in cateva luni?
Da, la inceputul acestei luni criza a depasit acest numar impresionant. Reamintim, criza a intrat in Romania la inceputul ultimului trimestru din anul 2008. Adica, la 1 octombrie 2008. Si ce s-a intamplat in acest timp? Cum ne gasea criza si cum suntem acum? Care era viata romanilor atunci si care este acum?
Criza – prezent
Econtext va arata in ce situatie eram cand a intrat criza in tara noastra si cum suntem acum.
Mai exact, va aratam cat era salariul mediu, cat era pensia, cati someri erau, cat costa benzina, aurul, cat era pretul apartamentelor, cursul de schimb, etc., in octombrie 2008 si la ce nivel se afla acum. La peste 1.700 de zile de cand a inceput criza!
Cei 15 indicatori analizati sunt: (1) salariul mediu net, (2) pensia medie, (3) numarul pensionarilor, (4) datoria externa, (5) numarul somerilor, (6) rata somajului, (7) cursul euro/leu, (8) cursul franc/leu, (9) dobanda de politica monetara, (10) valoarea creditelor catre populatie si companii, (11) valoarea depozitelor bancare ale populatiei si companiilor, (12) pretul apartamentelor, (13) chiria medie, (14) pretul aurului si (15) pretul benzinei.
Salariu, credite, benzina
Din cei 15 indicatori, cei mai multi au inregistrat o evolutie negativa in aceste 1.700 de zile. Una dintre cele mai stringente evolutii negative se remarca la datoria externa, care s-a dublat de cand a inceput criza si pana in prezent. @N