Regizorul Tudor Giurgiu, organizatorul festivalului de film TIFF, a explicat cum a venit Apocalipsa la Cluj, in perioada celui mai mare festival de film din Romania si ce impact are evenimentul asupra orasului.
Tema de anul acesta a Transilvania International Film Festivalului a fost sfarsitul lumii, Apocalipsa, fie aceasta personala sau globala, reflectata in proiectii de film eveniment, a declarat, pentru Ziare.com, Tudor Giurgiu.
In pofida tuturor dificultatilor intampinate de organizarea festivalului, Giurgiu arata ca TIFF, atins chiar si acesta de propria apocalipsa a taierilor de buget, ramane un festival cu ambitii mari, cu personalitati marcante si evenimente ce nu pot fi intalnite in nicio alta parte.
Regizorul mai dezvaluie cum este transfigurat Clujul de festivalul de film si ce evenimente nu trebuie ratate cu niciun chip la editia de anul acesta.
Citeste interviul acordat pentru Ziare.com de regizorul Tudor Giurgiu:
Care a fost cel mai greu lucru in organizarea de anul acesta a TIFF?
Confirmarea finantarilor din sectorul public. Ba erau, ba nu erau, ba era suma de anul trecut, ba mai putin. Incertitudinile, neconfirmarile, lipsa de coerenta administrativa, toate astea dau mari batai de cap unui organizator de evenimente.
Cum v-ati descurcat dupa taierea de buget?
Am taiat la randul nostru. Se pare ca taiatul a devenit un sport national. Taiem tot. Copaci, finantari, salarii, tot. Am renuntat la anumite cheltuieli, nu am mai adus staruri, am mers pe austeritate anul asta.
Se poate distinge o tema a festivalului de anul acesta?
In fiecare an, TIFF-ul are o sectiune tematica, pe care o propune directorul artistic Mihai Chirilov. Anul acesta, inspirati de paranoia cu sfarsitul lumii din 2012, am adunat filme care vorbesc despre apocalipse de tot