Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, spune că autorităţile au luat toate măsurile pentru a preveni efectele unei eventuale viituri pe Dunăre şi susţine că trebuie să fim precauţi, dar că deocamdată nu se înregistrează cote alarmante ale fluviului.
Ea a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, că marţi a fost convocat comitetul de urgenţă la nivelul ministerului şi că au fost transmise prefecturilor din judeţele riverane Dunării toate măsurile care trebuie luate pentru prevenirea eventualelor inundaţii, totul fiind monitorizat în continuare.
"Monitorizăm în continuare prin tot ceea ce înseamnă echipamente, utilaje pe care Administraţia Naţională Apele Române le are în dotare, să participăm activ împreună cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă împreună cu autorităţile locale la măsurile de prevenire pentru o eventuală inundaţie care ar putea să aibă loc ca urmare a viiturii de pe Dunăre. Deocamdată, din informaţiile pe care le am în acest moment, nu suntem la cote alarmante, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm să aşteptăm să vină apa peste noi, ci trebuie să luăm măsuri permanente şi să acţionăm şi în special să informăm cetăţenii", a afirmat Rovana Plumb.
Întrebată dacă trebuie să ne îngrijorăm din acest motiv, ministrul a răspuns: "Având în vedere ce s-a întâmplat în ţările pe care Dunărea le străbate, eu cred că trebuie să fim foarte precauţi, este o îngrijorare şi trebuie să informăm şi să acţionăm pe măsură".
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a menţionat că inundaţiile pot fi prevenite prin dotările autorităţilor, dar şi prin informarea cetăţenilor.
"În primul rând se pot preveni prin dotările pe care Administraţia Naţională Apele Române le are, e vorba de hidrobaraaje, de saci de nisip care se pot monta în zonele unde ştim că ar putea să existe o depăşire a cotei n