Numărul de vorbitori de franceză e în creștere datorită continentului african și demografiei sale. Dar Franța încearcă să facă mai mult pentru a atrage mai mulți oameni să învețe franceza. Un proiect recent lansat de ministrul Francofoniei se referă la trimiterea unui număr impresionant de profesori care să predea franceza în Africa. Printre ei s-ar putea număra și români. O spune ministrul Francofoniei, Yamina Benguigui, în interviul acordat redactorului-șef RFI, Luca Niculescu.
„Consider că, într-un fel, am abandonat până acum teritoriul african. Iată de ce am adoptat un proiect de relansare: 100.000 de profesori pentru Africa. Învățământul în franceză din Africa nu mai e suficient de puternic. Și ar putea să mai fie o idee. De ce să nu avem și profesori români care să vină să predea franceza în Africa? Proiectul a fost lansat acum două luni. Ar urma să dureze cinci ani. Și vom începe cu Ghana, o țară anglofonă unde trăiesc însă și două milioane de francofoni. Cred că trebuie să reconsiderăm acest spațiu francofon și România, chiar dacă nu ne-am imaginat-o în acest teren, își are un loc binemeritat”, spune, la RFI, Yamina Benguigui.
"Consider că francofonia și limba franceză sunt la o răscruce importante. Sigur, există un avans al englezei, al germanei, dar consider că dezvoltarea continentului african și a „continentului” francofon va schimba datele în următorii 15 ani. Sunt 800 de milioane de vorbitori, iar 80% dintre aceștia sunt în Africa, asta înseamnă că foarte curând limba franceză va fi limba continentului african.”, mai spune Yamina Benguigui în interviul acordat RFI.
Numărul de vorbitori de franceză e în creștere datorită continentului african și demografiei sale. Dar Franța încearcă să facă mai mult pentru a atrage mai mulți oameni să învețe franceza. Un proiect recent lansat de ministrul Francofoniei se referă la tr