A început sezonul intoxicațiilor cu ciuperci de pădure. În ultima săptămână, mai multe persoane au ajuns la Urgențe după ce au consumat ciuperci culese din locuri neautorizate. Intoxicațiile pot fi fatale, atrag atenția medicii.
În ultima perioadă, din cauza ploilor abundente, pădurile sunt pline de ciuperci și foarte multă lume merge la cules, fie pentru consum propriu, fie pentru a le vinde la piață. Ciupercile culese din pădure nu trebuie consumate sub nicio formă, atrag atenția medicii, întrucât pot suferi transformări (încrucișări de spori între ciuperci comestibile și otrăvitoare) și chiar și cei cu ochiul format se pot înșela.
În ultima săptămână, la camera de gardă din Bistrița Năsăud au ajuns patru persoane cu intoxicații provocate de consumul de ciuperci otrăvitoare. „Este vorba despre doi copii, unul de 9 ani şi celălalt de 13 ani. Urmează să fie internată şi bunica lor care are probleme de sănătate tot din cauza ciupercilor consumate”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Gabriela Remeş.
Și la Spitalul din Sighet au ajuns în ultimele zile șapte persoane cu aceeași problemă, iar la unitatea medicală din Baia Mare au fost înregistrate până acum 50 de cazuri de intoxicații cu ciuperci. „Au fost câteva cazuri cu semne neurologice, cu comă, dar și-au revenit”, a declarat, pentru transilvanialive.ro, Vasile Pop, director medical Spitalul Județean Baia-Mare.
Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă urgențe medicale majore, putând provoca insuficiență renală, hepatică și chiar decesul, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Primele simptome sunt greață, vărsături, amețeli, dureri de cap și amețeli. Medicii îi sfîătuiesc pe oameni să nu încerce să se trateze acasă cu leacuri băbești și, de preferat, să consume ciuperci doar din locuri autorizate.