Bacalaureatul reprezintă unul dintre cele mai importante examene din viaţa unui om. Acesta reprezintă un prag pe care tinerii trebuie să-l treacă dacă îşi doresc să continue studiile în mediul universitar.
Însă, pentru că nu reuşesc sau, pur şi simplu, nu vor, nu toţi liceeni promovează examenul maturităţii. Însă chiar dacă nu vor ajunge pe băncile facultăţilor, ei mai au o şansă la educaţie în învăţământul preuniversitar postliceal. Şcolile postliceale şi cele de maiştri le oferă multiple posibilităţi de calificare în domenii diverse.
Elevii de clasa a XII-a care nu au trecut de examenul de bacalaureat, dar vor să-şi continue studiile, au două posibilităţi de a face acest lucru: fie se pregătesc din nou pentru examenul de bacalureat, fie se pot înscrie la cursurile învăţământului postliceal (şcoală postliceală sau şcoală de maiştri).
Tinerii care vor să obţină diploma de bacalaureat trebuie, însă, să ştie că examenul se poate da doar de două ori fără să plătească taxă. Liceenii care participă a treia oară la examenul de bacalaureat trebuie să achite 39 de lei pentru fiecare probă, iar cei care susţin toate probele, trebuie să plătească 230 de lei.
Învăţământul postliceal de stat se organizează de către Ministerul Educaţiei din proprie iniţiativă sau la propunerea autorităţilor administraţiei publice locale sau la cererea operatorilor economici şi a altor instituţii interesate.
Admiterea în învăţământul postliceal se organizează anual în două etape, după încheierea sesiunii iunie - iulie şi după încheierea sesiunii din toamnă a examenului de bacalaureat.
Au dreptul să se înscrie la nivelul de învăţământ postliceal absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, pe baza următoarelor acte: cerere de înscriere; certificat de nastere, cartea de identitate si, după caz, certific