După o fază de dezvoltare de peste patru ani şi o perioadă de construcţie de aproximativ un an, compania austriaca VERBUND, pune în funcţiune unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, în apropierea coastei Mării Negre.
Aproximativ jumătate din parcul eolian de 225 MW este conectat la reţea, alte turbine eoliene urmând să fie conectate până în 2014. Volumul de investiţii este de 380 de milioane de euro. Realizarea următoarei trepte de dezvoltare este planificată pentru începutul anului 2014.
"Energia eoliană este completarea ideală pentru hidroenergie, pe care se concentrează producţia noastră, iar România oferă condiţii cadru bune pentru investiţia noastră", a declarat CEO Wolfgang Anzengruber la deschiderea oficială din Bucureşti.
Parcul eolian se află la circa 250 km de Bucureşti, spre est, în apropierea coastei Mării Negre. Aici condiţiile de vânt sunt la fel de favorabile ca cele de la Marea Nordului din Germania, oferind condiţii optime pentru realizarea unui proiect de o astfel de anvergură. 88 de turbine eoliene pot produce anual în total 540 GWh de energie
electrică, furnizând energie curată către circa 350.000 de gospodării din România. Injectarea energiei eoliene curate în reţeaua românească de curent este asigurată de staţia electrică de 400 kV construită de VERBUND. "Cu cei peste 200 MW am atins ţelul pe care ni l-am propus. În orice caz, energia eoliană din regiune mai are potenţial de dezvoltare - Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa, scopul fiind utilizarea celor mai bune locuri din Europa pentru fiecare tehnologie în parte", a afirmat Anzengruber.
Puterea eoliană completează hidroenergia
Odată cu punerea în funcţiune a parcului eolian din România, VERBUND îşi consolidează poziţia pe piaţa energiei eoliene. VERBUND operează în prezent în mod