Cum au fost privite de-a lungul vremurilor mariajele etnic mixte?
Cercetători din ţară şi din străinătate specializaţi în probleme demografice participă, începând de joi, timp de două zile, la Cluj-Napoca, la Conferinţa Internaţională cu tema „Căsătoriile mixte de-a lungul istoriei”.
În cadrul reuniunii sunt prezentate şi discutate studii deosebit de interesante efectuate de specialişti preocupaţi să identifice aspecte din trecut şi de azi legate de modul în care au fost şi sunt percepute în mentalul colectiv căsătoriile între tineri de naţionalităţi diferite.
Printre aspectele detaliate în comunicările de la conferinţă se numără cele privitoare la căsătoriile mixte din Urali, Austria, Norvegia, Basarabia, Grecia, România cu zonele Maramureş, Banat, Sibiu etc. între tineri aparţinând clasei de mijloc în secolul al XIX-lea, identitatea familiilor mixte în Transilvania în prima jumătate a secolului al XIX-lea, impactul pe care l-au avut aceste căsătorii asupra unor evenimente istorice, practica Bisericii în celebrarea unei căsătorii între un credincios botezat şi un catehumen nebotezat, solidaritatea sau ostilitatea faţă de mariajul mixt, diversitatea culturală promovată prin familiile mixte, sau la cosmopolitanismul din familiile transnaţionale.
La Universitatea Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan - membru în colectivul de organizare a Conferinţei de la Cluj-Napoca - a coordonat un proiect derulat pe parcursul a doi ani (2010-2012), despre „Căsătoriile mixte”, în care a fost analizată perioada 1895-2010.
„Mărturiile literare şi memorialistice surprind comportamente demografice reale, clişee şi prejudecăţi care au influenţat căsătoriile din Transilvania, în special în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Interesant a fost de constatat, atât din analiza legislaţiei cât şi a surselor complementare, că statul comunist a încurajat