Bulgaria nu va renunţa la interdicţia pentru exploatarea şi explorarea gazelor de şist, a anunţat ministrul bulgar al mediului Iskra Mihailova, după cum scrie joi cotidianul sofiot Sega.
La începutul acestei săptămâni, Iskra Mihailova declara că este posibil ca subiectul să fie redeschis, dar a renunţat ulterior la această idee sub presiunea opiniei publice.
Ministrul bulgar a mulţumit miercuri organizaţiilor neguvernamentale pentru poziţia lor activă. 'Dacă asta este poziţia societăţii civile care nu acceptă nimic altceva decât un moratoriu (asupra explorării şi exploatării gazelor de şist - n.r.), eu mă supun', a afirmat Iskra Mihailova. Ea a adăugat că funcţia sa de ministru se datorează cetăţenilor şi în consecinţă trebuie să asculte de voinţa lor.
Premierul bulgar Plamen Oreşarski a confirmat şi el că guvernul nu va aborda acest subiect. Şeful executivului de la Sofia a precizat că problema nu face parte din priorităţile guvernului. 'Bineînţeles, viaţa este dinamică şi când va fi necesar, am putea adăuga şi priorităţi noi', a ţinut totuşi să adauge premierul Oreşarski.
Ziarul Trud scrie că, la 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, în diferite oraşe din Bulgaria, precum şi la punctul de frontieră Durankulak-Vama Veche, au avut loc proteste împotriva explorării gazelor de şist în România şi Bulgaria.
La începutul anului 2012, parlamentul bulgar a interzis complet exploatarea de gaze şi ţiţei prin fracturarea hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Moratoriul a intervenit în urma unor proteste ample ale organizaţiilor ecologiste care au obligat fostul guvern de la Sofia să-şi revizuiască propria decizie din luna iunie 2011, prin care a acordat companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării.
Astfe