Piaţa de lacuri şi vopsele a rămas pe minus şi anul trecut, în condiţiile în care s-a bazat în continuare în special pe renovări realizate atât din fonduri publice, cât şi private. După patru ani de scădere, jucătorii vorbesc în prezent de un grad de utilizare a fabricilor mai mic de 30%, lucru ce arată impactul pe care l-a avut criza asupra sectorului, dar şi un potenţial uriaş rămas neexploatat, scrie revista Business Construct.
„Anul trecut, piaţa de lacuri şi vopsele decorative a continuat să scadă, dar într-un ritm mai ponderat comparativ cu anii anteriori. Cel mai probabil, vorbim de o scădere de 5-10% faţă de 2011. Au fost însă şi segmente de piaţă care au mers bine sau chiar au crescut consistent pe fondul programelor de reabilitare termică. Este, de exemplu, cazul tencuielilor decorative“, afirmă Dragoş Militaru, directorul general executiv al grupului Fabryo-Atlas.
Militaru se aşteaptă ca piaţa să se oprească din scădere în 2013 şi să se stabilizeze la nivelul anului trecut, dar precizează că gradul de imprevizibilitate al cererii, influenţată de foarte mulţi factori, nu mai permite avansarea unor estimări precise, nici măcar pe termen scurt.
El afirmă că după patru ani consecutivi de scădere, toate capacităţile de producţie din piaţă sunt subutilizate. Astfel, în medie, gradul de utilizare al capacităţilor instalate este de sub 30% în toată industria. Ponderea construcţiilor noi în totalul vânzărilor de vopsele a scăzut semnificativ în perioada 2009-2012, a adăugat Militaru, care estimează că sectorul rezidenţial este dominant în acest moment în structura livrărilor grupului.
Marius Văcăroiu, CEO al companiei Policolor-Orgachim, afirmă că proiectele de construcţii noi reprezintă 5-10% din totalul vânzărilor grupului, diferenţa fiind acoperită de renovări. Totodată, sectorul rezidenţial generează 15-20% din totalul vân