Cu bani europeni, primăria vrea să pună în operă, pe ciclul de finanţare 2014-2020, inelul ocolitor Mănăştur-Someşeni a cărui traseu a fost studiat încă din 2007.
Specialiştii din Comisia de urbanism a primăriei au analizat, ieri, proiectul Urbanistic pentru tronsonul III al variantei ocolitoare prin sudul oraşului, având în vedere că acesta a fost ţinut în loc de obiecţiile celor la Agenţia de Protecţie a Mediului. Intenţia este, a precizat arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, să se pregătească studiul de fezabilitate şi proiectul pentru ca ringul să fie finanţat din bani europeni.
Proiectanţii de la Proinvest au supus atenţiei Comisiei de urbanism traseul pentru tronsonul III al inelului ocolitor de sud, Calea Turzii - Mănăştur, modificat, în aşa fel încât să nu afecteze flora şi fauna din pădurea Făget. „Chiar dacă întreg traseul inelului ocolitor a fost preluat în noul PUG şi avizat de Ministerul Mediului, a fost nevoie de o serie de menţiuni legate de profil, viaducte propuse, ampriză, în aşa fel încât noi să putem realiza studiul de fezabilitate. Au fost multe discuţii şi consultări cu mediul pe tema acestui traseu prin Făget. Instituţiile au înţeles beneficiul pe care acestă şosea ar aduce-o oraşului, va scoate circulaţia din acesta. Proiectanţii trebuie să mai depună completările, iar în paralel şi relaţia noastră contractuală cu ei va intra în normal, iar noi ne vom onora obligaţiile contractuale faţă de aceştia", a explicat arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică.
Primarul Emil Boc a menţionat că intenţia primăriei este de a realiza acest inel de ocolire, pe un proiect european pe care primăria îl are în plan pe următorul ciclu de finanţare, 2014-2020.
În cazul proiectului inelului ocolitor de sud al oraşului, Comisia de urbanism a primăriei avizase favorabil, în octombrie 2007, traseul inelului de ocolire sub f