Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), judecătoarea Viorica Costiniu, a declarat joi că dacă statul va trage la răspundere magistraţii, atunci şi parlamentarii şi miniştrii ar trebui să răspundă în faţa justiţiei, puterile statului fiind egale, potrivit Mediafax.
Viorica Costiniu a atacat joi amendamentul votat miercuri de Comisia de revizuire a Constituţiei, care stabileşte că statul se poate îndrepta împotriva magistraţilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de aceştia prin exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
Aceasta a explicat că, atâta timp cât puterile statului sunt egale, ar fi normal ca, dacă magistratul este tras la răspundere de puterea politică, şi ceea ce se întâmplă la nivelul Guvernului sau Parlamentului să fie sancţionabil în justiţie, nu doar parlamentarul „să nu mai poată candida cinci ani“ sau „să se schimbe miniştrii şi cu asta, basta“, potrivit Mediafax.
„N-o să găsiţi în nicio constituţie a unei ţări europene, cu atât mai puţin în Marea Britanie sau SUA, un astfel de amendament. România nu poate să meargă decât din extremă în extremă“, a mai spus Costiniu.
Judecătoarea a mai apreciat că această tragere la răspundere a magistratului de către stat vine în urma multor discuţii şi a unei intoxicări a opiniei publice în ideea că sancţionarea pecuniară a magistratului ar da o satisfacţie cetăţeanului, ceea ce, în opinia ei, este un lucru fals.
În schimb, statul nu îşi mai îndeplineşte de mult obligaţia de a face legea accesibilă cetăţeanului, a mai spus Costiniu.
Potrivit preşedintelui de onoare al AMR, posibilitatea să se acţioneze astfel împotriva magistraţilor ar duce „la destrămarea a ceea ce a mai rămas din justiţia acestui stat care îşi spune democratic“, dar tinde să fie „poliţienesc“.
Amendament votat de 15 membri ai Comisiei de revizuire a Constitu