Acordul cu FMI expira pe 30 iunie, iar oficialii de la Washington nu par a fi dispusi sa semneze o noua intelegere, dovada ca nu exista nicio informatie oficiala legata de intoarcerea acestora la Bucuresti. Romania se afla astfel intr-o pozitie extrem de dificila, nefiind exclus un blocaj financiar de proportii.
Relatia dintre Romania si FMI poate fi comparata cu o nunta din interes, in care ambii parteneri sunt cu gandul mai mult la banii stransi la petrecere relata recent DailyBusiness.ro.
Dupa patru ani, "casnicia" plina de promisiuni (in mare parte neonorate) risca sa se termine cu un adevarat scandal, iar cei doi "parteneri" au ajuns sa se gandeasca la "divort". Intr-o tabara se afla Romania, o "doamna" care desi a promis ca va "slabi" ca sa fie mai atractiva (reforme structurale), ca va renunta la vicii (platile clientelare) si ca isi va reduce cheltuielile (privatizari, subventii), nu s-a tinut mai deloc de cuvant.
Fondul Monetar International, in rolul mirelui si totodata “sponsorului” casniciei, a ajuns sa strambe din nas si pare sa nu mai aiba incredere in mariajul din interes, chiar daca a castigat bani buni din aceasta relatie (dobanzi, comisioane etc).
Dincolo de aceasta explicatie “plastica”, cert este ca acordul cu FMI a fost “centura de siguranta” in vreme de criza. Pana acum am imprumutat 12,95 miliarde de euro si am mai avut la dispozitie alte aproape 4 miliarde, pentru vremuri grele. Pe ce s-au dus banii este deja arhicunoscut – guvernantii au asigurat "pacea sociala", platind salariile si pensiile si acoperind gaurile tot mai mari din buget.
De pe 30 iunie, acordul expira, iar perspectivele semnarii unuia nou par imposibile. Biroul de presa al Fondului a transmis recent un comunicat oficial in care a spus ca delegatia FMI nu are planificata nicio vizita in Romania pana la sfarsitul acest