Câteva zeci de persoane s-au adunat, azi, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, pentru a-şi exprima solidaritatea cu protestatarii din Turcia. Cei adunaţi în Piaţa Universităţii, reprezentanţi ai comunităţii turce de la Bucureşti, au scandat şi au afişat pancarte împotriva guvernului de la Istambul, condus de premierul Recep Tayyip Erdogan. Manifestanţii au protestat paşnic şi, la un moment dat, au dansat o horă. Tot azi, a avut loc un protest şi în faţa Ambasadei Turciei de la Bucureşti.
Mii de persoane au ieşit în stradă, din 31 mai, în Piaţa Taksim din Istanbul şi apoi şi la Ankara, aceştia cerând plecarea premierului turc de la putere. Miercuri după-amiază, în cea de-a şasea zi de manifestaţii împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, mii de persoane reunite la apelul a două sindicate s-au adunat din nou în piaţa Taksim din Istanbul, a relatat AFP.
Plecaţi din două locuri diferite, manifestanţii au invadat Piaţa Taksim, centrul mişcării de contestare din Turcia, purtând drapele roşu cu alb şi cerând demisia şefului Guvernului, precum şi a şefilor de poliţie din mai multe oraşe ale ţării, inclusiv de la Istanbul şi Ankara, pentru că au făcut uz excesiv de forţă împotriva manifestanţilor.
Violenţele din Turcia s-au soldat până în prezent cu trei morţi şi peste 2.000 de răniţi.
Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Premierul a anunţat luni că este dispus să renunţe la planul de construire a unui mall în cadrul complexului, precizând că poate decide construirea unei moschei în locul mall-ului.
Erdogan, afl