Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, cu amendamente, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.77/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, informeaza Agerpres.
"Indelung asteptata si benefica sectorului public si mediului de afaceri, o astfel de masura, de ridicare a pragurilor de contractare, in conditii de transparenta si responsabilizare a autoritatilor implicate si a decidentilor, este de natura sa accelereze cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si sa flexibilizeze, prin eficienta si simplificare, procedurile de achizitii publice", a declarat pentru HotNews Daniela Nemoianu, Executive Partner KPMG in Romania.
Pentru a contracara impactul economic negativ acumulat si a redresa performantele Romaniei in materie de competitivitate si crestere economica (astfel cum este analizat in studiul recent KPMG privind fondurile europene in Europa Centrala si de Est), sunt necesare o serie de interventii strategice integrate pe linii prioritare trans-sectoriale si de reforma structurala institutionala, mai spune Nemoianu.
Deputatii au adoptat un amendament, care apartine grupului PNL, si care modifica art 19 din OUG 77/2012 cu urmatorul continut: "Autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei, estimata conform prevederilor sectiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depaseste echivalentul in lei a 30.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de lucrari'. Achizitia se realizeaza pe baza de document justificativ".
Conform autorilor amendamentului, este necesara cresterea pragului de achizi