Tulcenii sunt invitaţi la Muzeul de Artă de pe strada Grigore Antipa, să admire autoportretul realizat de Corneliu Baba. Cunoscutul portretist este artistul lunii iunie, spun reprezentanţii Institutului de Cercetări Eco Muzeale (ICEM) din Tulcea.
„Tabloul Autoportret din expoziţia permanentă a Muzeului de Artă ne face cunoştinţă cu omul şi artistul Corneliu Baba. Ne vorbeşte fără să ne vorbească, ne întreabă fără să ne întrebe, este un meşteşugar cu mâini colţuroase de ţăran prins în întregime în actul creaţiei. Este perfect concentrat, fără urmă de relaxare, angajat într-o profundă discuţie cu sine, căutând să înţeleagă, inchizitor şi nemulţumit. Fără amintiri şi nostalgii ale trecutului, fără planuri de viitor, este pur şi simplu prezent, este acţiune şi viaţă“, spune Cătălina Popa, din cadrul ICEM Tulcea.
Corneliu Baba s-a născut în noiembrie 1906 la Craiova. A studiat pentru scurtă vreme (1926) la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, dar nu a obţinut nici o diplomă. Prima expoziţie publică a sa a avut loc în 1934 la Băile Herculane. Anul următor şi-a continuat studiile cu ajutorul lui Nicolae Tonitza în Iaşi, primind o diplomă în Arte Frumoase în 1938. Tot la Iaşi, a fost numit asistent al departamentului de pictură în 1939 şi apoi profesor de pictură în 1946.
Printre cele mai importate opere sunt o serie de portrete care au determinat criticii să-l compare cu Francisco Goya. În portretele sale a acordat o atenţie deosebită mâinilor, ca element cheie în caracterizarea personalităţii umane, exact ca Rembrandt şi marii portretişti din şcoala olandeză. Îşi pregătea portretele, pe urmele maestrului său Rembrandt, printr-un un număr uriaş de schiţe ale mâinilor sau ochilor, mai spun reprezentanţii ICEM.
Mai citiţi şi:
O pafta, exponatul lunii iunie la Muzeul de Istorie şi Arheologie
Ex