Ne afectează direct, pe noi ca şi comunitate, când vedem că staţiunile noastre sunt ocolite mereu când vine vorba de investiţii. Nici proiectele cu finanţare europeană nu se derulează conform planului, dacă nu ai pe cineva acolo, la guvern, să te susţină. Iată cum staţiunile noastre sunt ocolite, în favoarea altora, care au deja statutul de staţiune turistică de interes naţional. Unele dintre aceste staţiuni s-au dezvoltat frumos şi fac bani, în timp ce altele au rămas doar cu încadrarea, iar din punct de vedere turistic sunt la pământ. În judeţul Hunedoara, cu toate că avem obiective turistice importante, unele, cum ar fi Sarmizegetusa Regia, fac parte din patrimoniul cultural mondial al UNESCO, fondurile alocate pentru dezvoltarea turistică sunt limitate. Cât de departe suntem de acreditarea ca staţiune turistică de interes naţional?
Ce prevede legea
În 2002, Adrian Năstase semna Hotărârea nr. 1122 pentru aprobarea condiţiilor şi a procedurii de atestare a staţiunilor turistice, precum şi pentru declararea unor localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local. Hotărârea reglementează condiţiile şi procedura de atestare a staţiunilor turistice în scopul îmbunătăţirii cadrului de protejare, conservare şi valorificare a resurselor turistice.
La art. 2 din hotărâre se arată că „poate fi atestată ca staţiune turistică de interes naţional sau local, după caz, localitatea sau partea unei localităţi cu funcţii turistice specifice, în care activităţile economice susţin exclusiv realizarea produsului turistic, care dispune de resurse turistice naturale şi antropice, delimitată pe baza documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, avizate şi aprobate conform legii, şi care îndeplineşte, pentru una dintre categorii, criteriile minime prevăzute”.
Iniţiativa atestării trebuie să vină de la autorită