Joi se judecă recursul arestării preventive a directorului Antena TV Group acuzat de şantaj la adresa unui administrator al operatorului de cablu RCS-RDS. Fostul jurnalist Sorin Roşca Stănescu, acuzat în repetate rânduri de practici în afara legii, a definit, într-un interviu pentru gândul, şantajul de presă.
”Şantajul de presă este atunci când se cer bani pentru nepublicarea unor materiale compromiţătoare”, ne-a declarat Stănescu. În ultimii 10 ani, procurorii au trimis în judecată mai multe dosare în care proprietari de instituţii medie sau jurnalişti au fost acuzaţi de şantaj. În unele cazuri jurnaliştii sau proprietarii de trusturi solicitau bani pentru a nu publica anchete jurnalistice. Vedeţi mai jos inventarul dosarelor de şantaj care au ajuns în instanţe.
Acuzat deseori că a practicat şantajul pe vremea când conducea un ziar, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a vorbit a definit şantajul de presă. "Şantajul de presă nu poate fi decât atunci când un ziarist sau un reprezentant dintr-o casă de presă solicită bani în schimbul publicării sau nepublicării unor materiale compromiţătoare. În principiu, când cere bani pentru nepublicarea unor materiale compromiţătoare. Ce să mai complicăm?", a explicat Roşca Stănescu. SRS susţine că nu a utilizat nicdiodată astfel de practici: ”Eu nu am şantajat niciodată pe nimeni”.
În 2009, senatorul PNL a fost chiar cercetat de procurori pentru acuzaţii de şantaj. Mai exact fostul preşedinte al ANI, Cătălin Macovei, a depus o plângere la parchet în care reclama faptul că a fost şantajat de Sorin Roşca Stănescu.
Scandalul "Macovei - Chirieac - Roşca Stănescu" a fost declanşat de apariţia în ziarul "Curentul" a unor înregistrări ale unor discuţii dintre Cătălin Macovei, şeful ANI, şi analiştii Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu. După apariţia înregistrări