Cursul a crescut la 4,49 lei/euro, nou maxim al anului, deprecierea din ultimele şase şedinţe fiind de 3,7%, pe o piaţă cu volume de tranzacţionare în urcare la deschiderea de joi, explicate de dealeri atât prin acoperirea poziţiilor de pe titluri de către străini, cât şi prin cumpărări comerciale.
La deschidere euro a fost cotat la 4,4580 – 4,4600 lei, respectiv cu 2,7 – 2,8 bani peste cotaţiile de la închiderea şedinţei precedente, de 4,4300 – 4,4330 lei/euro.
La scurt timp după ora 10:00, euro era cotat de bănci la 4,4880 – 4,4900 lei, respectiv cu 5,7 – 5,8 bani peste închiderea de miercuri. Astfel, leul era în scădere cu 1,3% în raport cu euro.
Faţă de deschiderea precedentă, deprecierea leului în raport cu euro este de 2%.
Ulterior, cursul a continuat să crească, iar cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost de 4,49 lei/euro. Un nivel atât de ridicat nu a mai fost atins pe piaţa interbancară de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.
“Volumele de tranzacţionare sunt în creştere faţă de ceea ce a fost în ultimele zile. Este posibil să asistăm în continuare la ieşiri ale unor jucători străini de pe titlurile de stat, însă la fel de posibil este ca străini să îşi acopere poziţiile luate pe titlurile de stat prin hedging-uri, după ce în zilele trecute au vândut lei pe piaţă”, a afirmat un dealer.
Alţi dealeri spun că deprecierea leului poate fi determinată şi de unele ordine de cumpărare de euro plasate de bănci în numele unor companii, care înainte au aşteptat un curs de schimb mai mic.
“Cred că sunt unele tranzacţii comerciale, companii care au aşteptat un momemnt mai bun pentru cumpărare, un curs mai mic, însă când au văzut că rata de schimb începe să crească destul de mult s-au agitat şi au decis să cumpere acum, anticipând că mai târziu cursul va fi mai sus. Mişcarea este notabilă pentru leu, mai ales că moneda na