Victor Ponta a precizat, joi, că Legea fundamentală nu trebuie să prevadă tot, ci doar lucruri de principiu. Amendamentul adoptat de Comisia de revizuire, miercuri, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între„un bărbat şi o femeie“ a stârnit un val de reacţii negative, în special din partea celor care militează pentru drepturile homosexualilor.
În cazul în care noua Constituţie va fi validată cu această formulare, în afara acuzaţiilor de homofobie cu care s-ar putea confrunta România, ar apărea şi inconvenientul procedurii dificile de modificare. Adoptarea unei formule care să fie acceptabilă din punct de vedere al libertăţilor individuale promovate de Occident, s-ar putea face doar printr-o nouă modificare a Constituţiei, ceea ce ar însemna inclusiv un nou referendum.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, răspunzând unei întrebări privind introducerea definirii căsătoriei în Constituţie ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie, că Legea fundamentală nu trebuie să prevadă tot, ci doar lucruri de principiu, restul prevederilor rămânând la nivelul legii organice.
„Eu de principiu cred - şi asta am discutat şi cu colegii mei - că o Constituţie nu trebuie să prevadă tot. Altfel facem o Constituţie de cinci mii de articole şi după aceea o să ne pară rău“.
„O Constituţie trebuie să prevadă nişte lucruri la nivel de principiu, după care, restul rămâne la Legea organică“, a spus Ponta.
El a arătat că a avut o întrevedere cu social-democraţii membri ai Comisiei de revizuire a Constituţiei.
Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie, care are conţinutul „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“ devine: „F