Într-o decizie fără precedent, Fondul Monetar Internaţional a recunoscut că bailout-ul Greciei a fost mai degrabă o „operaţiune de întârziere“ care să dea timp zonei euro să protejeze celelalte ţări vulnerabile decât o acţiune de salvare şi că acesta a subestimat impactul pe care austeritatea îl are asupra economiei elene. FMI a estimat o scădere de 5,5% pentru PIB-ul Greciei în perioada 2009-2012 şi o rată a şomajului de 15% în ultimul an. Economia greacă, aflată acum în al şaselea an de recesiune, a scăzut cu 17%, iar şomajul a urcat la 25%.
Informaţiile au fost publicate de FMI după ce acestea au apărut într-un articol al The Wall Street Journal, care citează un raport intern confidenţial al instituţiei financiare internaţionale cu sediul la Washington.
Planul de salvare a fost „o operaţiune de întârziere care a dat zonei euro timp să construiască un zid de foc care să protejeze alţi membri vulnerabili şi care a prevenit posibile efecte grave asupra economiei globale“, se arată în raport.
Acesta detaliază o serie de „erori notabile“ pe care FMI le-a comis în primul plan de salvare stabilit pentru Grecia, epicentrul crizei datoriilor din zona euro, şi arată că instituţia a încălcat majoritatea regulilor sale privind asistarea financiară a ţărilor falimentare când a împrumutat bani Greciei. Documentul explică, de asemenea, că FMI a împrumutat Greciei în 2010 aproximativ 36 de miliarde de euro în pofida unor riscuri „atât de mari încât specialiştii instituţiei nu au putut garanta sustenabilitatea datoriei publice“ şi că liderii europeni au încercat să-şi salveze „blana politică“ pe socoteala economiei elene, scrie The Telegraph.
Datoria nu a fost restructurată mai devreme pentru ca băncile să nu sufere
Deşi în cel de-al doilea pachet de bailout al Greciei, din 2012, Fondul şi-a redus contribuţia din cauza îngri