Iacob Pîntea: „Avem aşa rupturi, nu peste tot, numai unde-s zonele cam slabe, din cauza că nu-i cu ce, nu avem finanţe, nu avem utilaj...”
Luna aceasta se împlinesc trei ani de la inundațiile din 2010, care au lăsat fără adăpost zeci de familii mai ales în lunca Prutului. Vremea curentă capricioasă și imaginile televizate ale inundațiilor actuale din Cehia sau Germania i-au făcut pe unii să se întrebe dacă autoritățile moldovene au învățat lecția de acum trei ani și au pregătit măsuri suplimentare de precauție și de salvare.
De la Valeriu Cazac, şeful direcţiei Hidrologie din cadrul Serviciul Hidrometeorologic, am aflt dacă în prezent există premise pentru repetarea scenariului din vara anului 2010?
“După calculele noastre care le avem, măsurătorile de debite şi scurgerile prin râurile noastre şi prognozele meteorologice, la moment nu, dar în viitor oricând trebuie să fim gata pentru inundaţii asemănătoare anului 2008 sau 2010 fiindcă natura este imprevizibilă, nimeni nu poate efectua nişte prognoze de lungă durată să spună că peste o lună,două sau în toamnă o să ne confruntăm şi noi cu astfel de situaţie.”
Pentru a preîntîmpina dezastrele şi a minimiza pagubele, autorităţile trebuie să dispună de o hartă a zonelor cu risc de inundaţii, susţine Vladimir Garaba, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova.
„Având aşa o hartă, autorităţile la elaborarea planurilor urbanistice ar trebui să ţină cont, dacă nu au planuri urbanistice cel puţin ei organizează o activitate, să interzică construirea acestor case în zonele inundabile, asta este cea mai bună cale de a evita pierderele economice.”
Agenţia Apele Moldovei are în gestiune digurile şi lacurile de acumulare de pe râurile Nistru şi Prut. Reprezentantul instituţiei, Ivan Cuceinic, explică ce măsuri de precauţi