Peste 55 la sută dintre români nu colectează selectiv pentru că nu au containere speciale aproape de casă, în timp ce 38 la sută se declară convinşi că deşeurile puse separat ajung tot la groapa de gunoi, relevă un studiu realizat de Rogalski-Grigoriu, la iniţiativa reciclatorului Green Group.
Studiul „Obişnuieşti să reciclezi?“, remis Mediafax, prezintă atitudini ale românilor faţă de colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclare.
Procentul mic al celor care reciclează este pricinuit în primul rând de lipsa de centre de colectare prin preajma gospodăriei, 55,89 la sută dintre respondenţi spunând că aceasta i-ar împiedica să colecteze selectiv, se arată în studiu. Un procent destul de mare al respondenţilor - 38,03 la sută - nu au încredere în autorităţile răspunzătoare, fiind convinşi că deşeurile colectate ajung tot la groapa de gunoi, în timp ce peste un sfert - 26,22 la sută - spun că nu ştiu unde se găsesc containerele pentru colectarea separată.
În proporţie de 18,41 la sută, respondenţii spun că nu au timp să se ocupe de colectarea selectivă, iar 3,67 la sută au spus că nu cunosc nici un beneficiu al practicării acesteia.
Aproape jumătate - 43,28 la sută dintre români - nu aşteaptă să fie recompensaţi pentru acţiunile de colectare a deşeurilor reciclabile, mai relevă studiul.
Pe de altă parte, 92,09 la sută dintre respondenţi au declarat că sunt interesaţi de reciclarea deşeurilor din gospodărie, iar 84,9 la sută au răspuns că motivul pregnant pentru acest interes este responsabilitatea pe care o au faţă de mediu, în timp ce 13,6 la sută urmăresc în primul rând valoarea pe care o pot recupera în urma reciclării. Însă numai 7,6 la sută dintre participanţii la studiu ştiu să existe în oraşul lor containere inteligente, care eliberează bonuri valorice contra deşeurilor depuse.
Doar puţin peste două treimi dintre români (66,86 l