Înmulțirea rapidă a castorilor crează probleme pe toate pârâurile județului
Repopularea cu castori a cursurilor de apă din județul nostru, începută în urmă cu câțiva ani, a ajuns să ne pună în pericol digurile, deoarece familiile de castori s-au înmulțit într-un ritm amețitor care nu a mai fost supravegheat de nimeni.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaș, ne-a declarat că micile animale afectează digurile și malurile Râului Negru și a tuturor afluenților acestuia din județ. În plus, nici Râul Olt nu a scăpat de daunele provocate de castori, inclusiv digurile din Sfântu Gheorghe, însă aici problemele nu sunt atât de serioase datorită debitului mare al râului.
„Castorii distrug vegetația de pe malurile apelor, o taie cu dințișorii, o cară apoi în apă și fac baraje serioase. Barajele apar astfel din loc în loc și apa se acumulează, iar întregul sistem devine priculos în cazul unor viituri, când apa poate ieși din cauza blocajelor. Pe de altă parte, își fac locuințele în diguri, pe care le găuresc adânc – apa se infiltrează pe acolo și destabilizează digurile care pot ceda”, a spus Ilaș, arătând că sunt cazuri în care, pe cursurile unor pârâuri, castorii au găurit digurile dintr-o parte în cealaltă, de exemplu pârâul Covasna.
E nevoie de o relocare
Pentru că legea protejează castorii, cei de la SGA nu prea au ce face, decât să meargă în urma lor, să le strice barajele și să acopere exterioarele găurilor, fără a se putea atinge însă de micii distrugători.
„Știm bine că la un moment dat acești castori au fost aduși aici pentru a popula, însă problema e că nimeni nu i-a supravegheat și s-au înmulțit foarte mult și nimeni nu le-a mai ținut evidența. Fiind vorba despre o specie protejată, cred că cel mai bine ar fi ca o parte dintre ei să fie relocați. Sunt animale simpatice, dar cred că ar trebui controlate