Un reportaj al lui Glenn Kates, corespondentul al Europei Libere, de la locul protestelor antiguvernamentale din Istanbul.
Nu departe de locul în care se aduna zilnic protestatarii din Instanbul, adică nu prea departe de piaţa Taksim, este un cartier muncitoresc destul de saracacios, în care a crescut actualul premier Regep Tayyip Erdogan.
Bărbaţii îşi sorb tacticos ceaiul, altii joaca tabla, toti susţin echipa de fotbal locala si comenteaza stirile politice, iar femeile înfăşurate în văluri islamice privesc cu grijă către ciurda de copii care se joaca nu departe. Pare un cartier linistit, ca şi cum nu ar fi numai la doi km distanţă de locul violenţelor din ultimele zile.
Deasupra linistii tabloului, corespondentul nostru la fata locului, Glenn Kates, simte însă o oarecare nelinişte plutind prin aer. In fata meselor de ceai bărbaţi îşi spun deschis opiniile politice, dar sunt reticenţi în a-şi spune numele real, sau intreg. Mai ales cind vorbesc despre premierul lor, cel plecat, acum ani de zile, chiar din acest cartier, Kasimpasa.
„Cind e vorba de religie e bine sa fie importanta, caci toti suntem musulmani. Dar fiecare are părerea lui…” - spune Yuzbir, care se declara de acord cu politica Partidului pentru Dreptate si adevar a premierului Erdogan. „Desi, continua el, parcă premierul a vrut prea repede să lepede secularismul Turciei moderne.”
Un alt bărbat ii dă dreptate lui Yuzbir şi spune că, totuşi, premierul ar trebui să aibă mai multă grijă de tineri, să ţină cont şi de părerile lor. Bodur, care are 60 de ani, este încă şi mai categoric: „Eu nu sunt de partea cuiva care ii numeşte pe altii huligani. Nu este corect aşa…”
Premierul Erdogan, inainte de a pleca in străinătate, i-a calificat pe protestatari drept „teroristi”, „hoţi” şi „trîntori”…
Remzi Kibar, care poar