Organizaţia Amnesty International se arată "îngrijorată" de adoptarea amendamentului constituţional privind întemeierea familiei pe căsătoria între un bărbat şi o femeie. Expertul Marco Terolini spune într-un interviu la RFI că amendamentul poate crea discriminări şi că se impune o dezbatere publică deschisă în România privind mariajul gay.
Marco Terolini: Este o chestiune ce îngrijorează Amnesty International. Noi ne-am exprimat această îngrijorare în alte ţări, unde amendamente similare au fost adoptate, de exemplu în Ungaria şi Lituania. Problema trebuie analizată din perspectiva discriminării. Dreptul de a întemeia o familie este până la urmă un drept al omului, ce poate fi regăsit în numeroase documente internaţionale privind drepturile omului. Oricine ar trebui să se bucure de acest drept, fără discriminare. Pentru noi este clar o problemă atunci când dreptul de a întemeia o familie este limitat la cuplurile heterosexuale.
Ar mai fi o problemă: restrângem conceptul de familie la ceea ce înseamnă mariajul dintre un bărbat şi o femeie, dar în realitate există deja în lume multe feluri de familii, nu neapărat heterosexuale, sunt familii în care partenerii au acelaşi sex, aşa cum sunt şi familii monoparentale. Deci amendamentul este problematic în privinţa acestor tipuri de familie.
Rep.: Amendamentul comisiei parlamentare a fost adoptat chiar în Săptămâna Diversităţii. Credeţi că e o simplă coincidenţă?
M.T.: Poate să fie o coincidenţă sau nu. Dar poate că cel mai important lucru e că a fost adoptat în acelaşi timp un alt amendament legat de discriminare, în Constituţia României şi anume că este interzisă discriminarea pe criteriul orientării sexuale. Ăsta e de fapt un lucru foarte important pentru Amnesty International. Al doilea amendament, cel negativ, privind mariajul gay, a venit imediat după cel pozitiv. Deci cred că ast