Debitul Dunarii este in crestere la intrarea in tara si ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare, ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului, in Germania si Austria, valoarea maxima, estimata la 10.500 mc/s, urmand sa fie atinsa in 13-15 iunie.
"Ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului Dunarea (pe teritoriul Germaniei si Austriei), in perioada urmatoare se vor inregistra cresteri ale debitului si pe sectorul romanesc, cu posibilitatea depasirii cotelor de aparare", informeaza Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice - Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, intr-un comunicat de presa remis, azi, 6 iunie, agentiei Mediafax.
Potrivit estimarilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, debitul Dunarii la intrarea in tara va atinge, in perioada 13-15 iunie, o valoare maxima estimata la 10.500 de metri cubi pe secunda, sub valorile maxime de debite inregistrate in intervalul 11-13 aprilie 2013, respectiv de 11.900 de metri cubi pe secunda. Debitul la intrarea in tara in sectiunea Bazias a fost in crestere miercuri, avand valoarea de 7.400 de metri cubi pe secunda, peste media multianuala a lunii iunie, de 6.400 de metri cubi pe secunda. in aval de Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectorul Gruia-Calarasi, stationare pe sectorul Cernavoda-Vadu Oii si in scadere pe sectorul Braila-Tulcea.
In urmatoarele 24 de ore, debitul la intrarea in tara va fi in crestere, la o valoare estimata de 7.700 de metri cubi pe secunda, situandu-se peste media multianuala a lunii iunie. In aval de Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe sectorul Gruia-Braila si in scadere pe sectorul Isaccea-Tulcea, a precizat sursa citata. Specialistii din cadrul Administratiei Nationale "Apele Romane" monitorizeaza in teren sectoarele de di