Primăriile a 90 de localităţi din România nu au venituri proprii ca să acopere nici măcar un sfert din cheltuielile de funcţionare, potrivit unui raport al Institutului de Politici Publice Bucureşti.
Prima pe listă este primăria comunei Vultureni din judeţul Bacău, a cărei pondere a veniturilor proprii în totalul cheltuielilor localităţii este de doar 12%.
Comunele Alexandru cel Bun (Neamţ), Babana (Argeş) şi Darjiu (Harghita) îşi acoperă cheltuielile cu veniturile doar în proporţie de 15%.
Cele mai multe dintre localităţile candidate la faliment sunt în Moldova.
În medie, cheltuielile unei comune se ridică în medie la un milion lei / an“, potrivit IPP.
Numai în judeţul Vaslui se află 27 de localităţi ale căror primării cheltuie de peste patru ori mai mult decât încasează. Urmează în top judeţele Botoşani, Bacău, Iași și Neamţ, potrivit unui raport al Institutului de Politici Publice Bucureşti (IPP).
„Peste jumătate se află în regiunea de Nord – Est a ţării şi nu își acoperă nici măcar un sfert din cheltuielile administrative (salarii angajați și aleși, respectiv minime cheltuieli de funcționare)”. Ca urmare, Guvernul le-a transferat „doar în ultimul an, aproximativ 300 milioane de lei (peste 65 milioane euro) din Bugetul de Stat”, potrivit IPP.
Există chiar şi un municipiu, Odorheiu Secuiesc, din Harghita, care nu „câştigă“ nici cât să-şi plătească 20% din cheltuielile administrative.
Doar câteva mici oraşe sunt pe listă: din judeţul Vaslui – oraşul Negreşti (21%), din Dâmboviţa – Răcari (22%), din judeţul Iaşi – Târgu Frumos (23%) şi din judeţul Suceava – Dolhasca (23%).
Există localităţi ale căror venituri medii pe locuitor sunt de doar 50 de lei, din taxe şi impozite locale: Holboca – judeţul Iaşi, Vidra – jud. Vrancea).
Altele colectează şi de 200 de ori mai mult (Şistarovăţ, jud. Arad – 11.728 lei/locuitor,