Săptămâna trecută a fost lansat raportul anual al activității întregii rețele de medicină legală din România. Raportul conține un sumar al crimelor, al violurilor, al șoferilor beți și al sinuciderilor din toată țara pe 2012. Eu prefer să-l citesc o dată pe an, decât să mă uit la știrile de la ora cinci în fiecare zi. Dacă ar mai conține și un rezumat al tuturor despărțirilor mondene, s-ar vinde ca cel mai popular supliment al ziarului Libertatea.
Știrile au ca scop să te șocheze. Dar în raport vezi exact cum stă situația. Are până și evoluția fiecărui indice pe ultimii 20 de ani, ca să-ți dai seama cu precizie cât mai omoară românii. Situația este îmbucurătoare, în 2012 au fost de trei ori mai puține crime față de 1992. Nu cred că ne-am schimbat noi năravul, probabil, între timp, două treimi dintre criminali au plecat din țară și au ales să-și desfășoare activitatea în străinătate.
Accidentele rutiere fac în continuare cele mai multe victime, 28% din totalul deceselor violente au la bază șoferii proști și asfaltul indisciplinat. Pe locul doi, la foarte mică distanță, sunt sinuciderile, ocupând 27% din totalul destinelor nefericite pe 2012. Asta înseamnă că legea lui Ponta ar fi completă dacă mașinile confiscate de la vitezomani ar fi donate apoi la nevoiași.
Faptul că țara merge prost se vede și în numărul morților la locul de muncă. Sunt la jumătate față de acum 20 de ani. Indicele arată cât de multe fabrici s-au închis în ultimele două decenii sau ce progrese mari a făcut România în domeniul protecției muncii.
N-am vrut să fiu morbid, dar cred că avem la fel de multe de învățat din moarte ca din viață. Iar când e vorba de lucruri așa de serioase umorul nu mai trebuie adăugat, el se strecoară de la sine. De exemplu, a treia cea mai populară metodă de sinucidere de anul trecut a fost prin aruncare de pe clădiri înalte. Asta arată că to