Guvernul Ponta a făcut o greşeală că a preluat ţintele asumate de Cabinetul Boc în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) iar privatizarea CFR Marfă este o „greşeală gravă”, a declarat profesorul de economie Mircea Coşea, la Adevărul Live.
„Nu este o privatizare, este o vânzare. Asta arată incapacitatea guvernanţilor, atât cei de acum cât şi ceilalţi de a avea un management al economiei. Când ai în mână active pe care poţi le restructurezi, politica ta e să scapi de ele. Ia-l de pe mine că-l omor. Guvernul vrea să scape de ea pentru că e o gaură pentru buget. Dar gaura neagră imensă care vine după nimeni nu o ia în seamă, pentru că nu mai e responsabilitatea guvernului. Dar pentru buget e acelaşi lucru. Ăla pote să o taie, să o vândă pe unde vrea, locuri de muncă nu mai sunt. Este o greşeală, aş spune eu politică gravă”, arată Coşea.
El spune că nu e un moment prielnic de vânzare din cauza crizei iar alte state în criză au cumpărat active pentru a apăra cetăţenii defavorizaţi. El acuză că FMI are o concepţie „simplistă”, pe modelul „taie-i mâna şi arunc-o, dacă se poate să punem o proteză, bine, dacă nu, nu”.
„De frica FMI-ului probabil se va face această privatizare, dar în condiţii defavorabile statului român”, a mai spus el.
Investitorul, „stimulat să dea un tun”
La rândul său, economistul George Vulcănescu, a spus că societatea putea fi rentabilizată „în doi timpi şi trei mişcări” şi că „managementul privat” e o utopie la companii de stat în România. Investitorul este încurajat să dea un tun, atâta timp cât preia ceva foarte ieftin. Vezi cazul Mechel, investitorului i-a fost foarte uşor să de debaraseze de activitatea din România. De ce ? Pentru că şi-a recuperat banii.
El a dat exemplul statului francez, care a avut grijă să fructifice acţiunile la companiile la care are acţiuni: când scad ac