Overdraft-ul sau descoperitul de cont, care se acordă unui salariat ca o linie de credit ataşată cardului său de salariu, reprezintă în prezent un credit chiar mai ieftin decât împrumutul de nevoi personale, iar, în plus, condiţiile de acordare sunt mai permisive, în special datorită convenţiei dintre bancă şi angajator.
Cel mai bine se vede acest lucru la BRD, care are cel mai bine cotat overdraft, la mare distanţă de următoarele. Practic, graţie înţelegerii dintre BRD şi angajatori, salariaţii pot primi sume de 9 ori mai mari decât salariul lor cumulat (cu al soţului sau soţiei), adică aproape un cât un credit maxim de nevoie personale, dar la un cost considerabil mai mic, de sub 10% pe an, faţă de peste 14% la creditul de nevoi personale oferit de BRD.
Cele mai multe bănci acordă un overdraft de maximum 6 salarii (individuale), iar cele mai prudente acordă doar 3 salarii. În cazul în care ne dorim să împrumutăm o sumă de până în 6 salarii nete, e clar că cea mai bună alegere ar fi overdraftul, pentru că e mai ieftin şi mai flexibil.
Atenţie însă, flexibilitatea overdraftului, care constă în achitarea obligatorie doar a dobânzii la suma trasă, poate aduce cu sine costuri mult mai mari decât un credit de nevoi personale. Şi asta pentru că nu suntem obligaţi şi la plata unui principal, iar în acest fel putem aluneca lejer într-o spirală a costurilor din care să nu mai putem ieşi. Exact pe faptul că îşi pot lua cel puţin dobânda, odată cu virarea salariului, se bazează băncile să acorde sume tot mai mari prin descoperitul de cont. Sume maxime mai mari de 6 salarii nete mai acordă Carpatica (10 salarii) şi CEC Bank (7,5 salarii). În majoritatea cazurilor, băncile aprobă overdraftul în mai puţin de o săptămână. Interesant e cât de ieftin sunt acordate aceste credite de câteva bănci. Din cele 20 de bănci care au în ofertă overdraft, cinci au dobân