Vezi
Una dintre cele mai gustate actiuni din cadrul scolii de vara „Arhitectura-Fotografia“ a fost simpozionul „Fotografia-Mijloc de documentare in Arhitectura“. Peste 50 de persoane au fost prezenti miercuri, 5 iunie, la Colonia Pictorilor, unde arhitectii baimareni au vorbit despre importanta fotografiei in activitatea lor. Mai mult, tot atunci a fost prezentat si proiectul„Piata Cetatii“, la baza realizarii caruia au stat mai multe imagini documentare.
Pe parcursul a cinci zile, Baia Mare este gazda scolii de vara „Arhitectura-Fotografia“. Cu aceasta ocazie au avut loc diferite simpozioane, intalniri sau ateliere de lucru, dedicate in principal demonstrarii importantei fotografiei in arhitectura. Potrivit specialistilor baimareni, fotografia a devenit o metoda indispensabila in munca lor. „Fotografia este un lucru foarte important in tarile mai avansate, unde chiar se fac fotografii tridimensionale si copiii studiaza perspectiva si chiar invata cum sa deformeze prin fotografie. Procesul intreg de formare a perspectivei si planurile succesive le pot intelege mult mai bine din astfel de experimente, din film si fotografie“, a aratat Stefan Paskucz, arhitect.
Potrivit artistilor baimareni, fotografia intotdeauna este, de asemenea, un foarte bun masurator al timpului, referindu-ne atat la varsta oamenilor, cat si a cladirilor. Mai mult, pe baza unei fotografii se poate vedea cu exactitate ceea ce a fost si ceea ce poate sa devina orice lucru.
„Este prezenta in toate domeniile. Practic, fotografia a devenit un mijloc de documentare, incepand cu aparitia ei, o data cu 1840, atunci cand am descoperit primele experimente, dar in mod deosebit in arhitectura, pentru ca de multe ori patrimoniul pe care-l avem se distruge, se degradeaza, iar fotografia este un instrument practic de estimare a trecerii timpului“, a aratat Laura Ghinea,