Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca îşi dau licenţa cu proiecte inedite. Aceştia au realizat diferite produse alimentare ce vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii.
Una dintre studente va prezenta o băutură răcoritoare pe bază de zară (zer), spumoasă, îndulcită şi aromată cu cafea pulbere. Şi mai dulce se anunţă proiectul unei alte studente, care va prezenta o îngheţată freezată cu esenţă de vanilie. În conţinutul îngheţatei sunt bucăţi crocante de migdale, iar la suprafaţă este asezonată cu topping de caramel şi fulgi de migdale, se arată în descrierea proiectului.
Pâinea în patru culori diferite: verde, roşu, portocaliu şi alb, este invenţia unei alte studente. Dacă produsul nu pare prea tentant la început, studenta dă asigurări că pâinea e colorată exclusiv cu coloranţi naturali, obţinuţi din spanac, sfeclă şi morcovi.
Un alt proiect inedit este al unei studente care a realizat "eticheta inteligentă". Acesta este fabricată din compuşi biodegradabili (alginat, chitosan, ceai verde şi busuioc), care sub acţiunea jetului de apă se dezintegrează, reducând numărul de bacterii şi cantitatea de pesticide de la suprafaţa fructelor şi legumelor.
Dacă studentele au ales proiecte "dulci", studenţii de la USAMV Cluj-Napoca s-au gândit la ceva mai pe gustul lor: berea "High Gravity". Asta înseamnă că berea, nefiltrată, este mai densă. Berea studenţilor va fi îmbuteliată în ambalaje de sticlă.
Toate proiectele studenţilor vor fi expuse în cadrul expoziţiei "Festivalul Alimentului", care este organizat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în data de 13 iunie.