Un studiu efectuat recent arata ca adoptarea dietei vegetariene poate prelungi speranta de viata. Cercetatorii de la Universitatea Loma Linda au constatat ca, spre deosebire de non-vegetarieni, riscul de mortalitate in cazul vegetarienilor scade cu 12% pe parcursul a 6 ani.
"Aceste rezultatele reprezinta dovezi ale legaturii directe dintre mortalitatea scazuta si dieta vegetariana, in comparatie cu cea non-vegetariana", arata cercetatorii, citati de Huffington Post.
Efecte similare au si dietele pesco-vegetariene, vegane, ovo-vegetariene si lacto-vegetariene, se mentioneaza intr-un raport publicat de revista Jama Internal Medicine.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 73.308 persoane, femei si barbati, adepti ai Bisericii Adventiste, care recomanda vegetarianismul, recrutati in perioada 2002-2007 si monitorizati pe parcursul a aproape 6 ani. In acest interval de timp au decedat 2.570 de oameni, cu 12% mai putin comparativ cu adeptii regimului non-vegetarian urmariti in acelasi timp.
Pesco-vegetarienii, cei mai longevivi
In detaliu, riscul de deces a scazut cu 19% pentru pesco-vegetarieni, cu 15% in cazul veganilor, cu 9% pentru ovo-lacto-vegetarieni si cu 8% pentru semi-vegetarieni.
Studiul releva si faptul ca vegetarienii au mai multe sanse de a se casatori, a avea studii superioare, a fi mai ageri si mai slabi. Ei sunt astfel inclinati sa faca mai mult sport, sa nu fumeze si sa nu consume alcool. Potrivit oamenilor de stiinta, acestia reprezinta factorii care pot juca un rol important in reducerea mortalitatii.
Cercetatorii de la Universitatea Loma Linda sunt recunoscuti pentru studiile ample privitoare la vegetarianism si sanatate. In completarea lor, Universitatea din Oxford a publicat, la inceputul acestui an, rezultatele unei cercetari efectuate pe 45.000 de britanici, in ca