"Ca urmare a propagării viiturii formate pe cursul superior al fluviului Dunărea (pe teritoriul Germaniei şi Austriei), în perioada următoare se vor înregistra creşteri ale debitului şi pe sectorul românesc, cu posibilitatea depăşirii cotelor de apărare", informează Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice - Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, într-un comunicat de presă remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit estimărilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge, în perioada 13-15 iunie, o valoare maximă estimată la 10.500 de metri cubi pe secundă, sub valorile maxime de debite înregistrate în intervalul 11-13 aprilie 2013, respectiv de 11.900 de metri cubi pe secundă.
Debitul la intrarea în ţară în secţiunea Baziaş a fost în creştere miercuri, având valoarea de 7.400 de metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii iunie, de 6.400 de metri cubi pe secundă. În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia-Călăraşi, staţionare pe sectorul Cernavodă-Vadu Oii şi în scădere pe sectorul Brăila-Tulcea,
În următoarele 24 de ore, debitul la intrarea în ţară va fi în creştere, la o valoare estimată de 7.700 de metri cubi pe secundă, situându-se peste media multianuală a lunii iunie. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia-Brăila şi în scădere pe sectorul Isaccea-Tulcea, a precizat sursa citată.
Specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române" monitorizează în teren sectoarele de dig unde au fost semnalate infiltraţii prin şi pe sub portul digului la viitură din aprilie 2013, a precizat sursa citată.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, marţi, că debitele Dunării sunt în limitele multianuale şi, în prezent, nu este cazul să fie emi