Copiii hipoacuzici sunt extrem de vulnerabili la violenţa de pe Internet, iar jumătate dintre ei recunosc că, deşi au fost abuzaţi online, nu au spus nimănui, arată un studiu efectuat de organizaţia "Salvaţi Copiii", remis redacţiei.
Astfel, 63% dintre copiii cu deficienţe de auz navighează zilnic pe Internet, faţă de datele disponibile în 2012, când 48% dintre elevi îşi petreceau timpul online. De asemenea, 51% dintre copiii cu deficienţe de auz au spus că au fost agresaţi în mediul virtual şi că nu au spus nici familiei, nici autorităţilor.
În acest context, organizaţia "Salvaţi Copiii" şi Fundaţia Orange au lansat, în 2012, proiectul E-sign, care se adresează copiilor hipoacuzici şi profesorilor din şcolile româneşti şi îi învaţă cum să se protejeze în mediul online. Voluntarii i-au învăţat pe copii despre hărţuirea pe Internet, cum se utilizează sigur calculatorul şi cum se navighează pe reţelele sociale, pentru a nu avea probleme.
În urma participării la proiect, copiii au remarcat că a scăzut rata persoanelor hărţuite în online- de la 44% dintre copiii care se plângeau, în 2012, că au fost agresaţi pe Internet, la 36% dintre ei care spun asta în prezent.
De asemenea, a scăzut semnificativ procentul celor care afirmă că “am trimis informaţii personale (ex. numele meu complet, adresa, numărul de telefon) unei persoane pe care nu am cunoscut-o faţă în faţă“ de la 14% la 6%. În consecinţă, se remarcă scăderea folosirii de către altcineva a datelor personale ale copiilor.
Rezultatele obţinute în urma proiectului mai arată că a crescut numărulcelor care adoptă comportamente corecte în caz de hărţuire (blochează comunicarea cu hărţuitorul, contactează un serviciu specializat, anunţă un adult).
Totodată, copiii implicaţi în proiect au pregătit spectacole de pantomimă, iar echipele clasate pe primele cinci locuri au venit la Bu