În următorii patru ani, constructorii din judeţul Bihor vor avea din plin de lucru, urmând să fie create câteva sute de noi locuri de muncă, iar judeţul să încaseze taxe şi impozite în valoare de câteva zeci de milioane euro.
Totul se datorează faptului că trei proiecte ale Consiliului Judeţean, pentru construirea centurilor ocolitoare Aleşd Sud-Aleşd Nord şi Beiuş-Lunca-Ştei-Vaşcău, precum şi pentru modernizarea şi extinderea Aeroportului Oradea, au fost aprobate spre finanţare de către Comisia Europeană, astfel încât în judeţ volumul investiţiilor va depăşi 220 milioane euro, bani proveniţi din fonduri nerambursabile.
A durat, dar a meritat
În prima sa conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor după câştigarea alegerilor de către USL, preşedintele filialei şi al Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a anunţat că, după opt ani de repetate demersuri pe care le-a făcut în acest sens, se vor construi două şosele de centură pe care le-a promovat încă din anul 2005, când încă era senator în Parlamentul României.
Este vorba despre centura Aleşd Sud-Aleşd Nord, despre care Popa s-a declarat mâhnit că deşi a făcut lobby de ani întregi, "după 2008, când PNL a pierdut guvernarea, proiectul a fost pus într-un sertar bine încuiat, până anul trecut, să nu dea nimeni de el".
Prezentând şi documentele care atestă aprobarea finanţării viitoarei investiţii de către Comisia Europeană, Cornel Popa a dat şi câteva detalii tehnice, precizând că această şosea va fi construită pe două tronsoane, Aleşd Sud - de 9,143 kilometri, şi Aleşd Nord - de 7,695 km, costul estimat al lucrării fiind de 265,819 milioane lei fără TVA, adică echivalentul a 74,89 milioane euro. Lucrarea, a mai spus Popa, va include şi un pod de 110 metri peste barajul de la Lugaş.
Partea dătătoare de optimism este că licitaţia pentru construirea centurii a fost deja lansată cu